Το Μουσείο Ηρακλειδών στο χάρτη των δράσεων για την κλιματική αλλαγή του NEMO

 

Το Μουσείο Ηρακλειδών, πρώτο από τα ελληνικά Μουσεία. στο χάρτη των Μουσείων της Ευρώπης που δρούν για την κλιματική αλλαγή

 

Είναι μεγάλη μας χαρά, να είμαστε το πρώτο Μουσείο από την Ελλάδα που μπαίνει στο χάρτη του Network of European Museum Organizations NEMO όσων δρούν για την κλιματική αλλαγή. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι

Εδώ και αρκετά χρόνια, το Μουσείο Ηρακλειδών έχει στρατηγικά αποφασίσει, μέσα από τις εκθέσεις και τις δράσεις του, να συνεισφέρει ενεργά στον αγώνα περιορισμού των συνεπειών της κλιματικής αλλάγής και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.

Γνωρίζοντας ότι η γνώση είναι από τα βασικά όπλα στη μάχη που δίνει η ανθρωπότητα, στηρίζει και ενισχύει την παραγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, πρώτα και κύρια στη νεολαία, τους μαθητές, τους φοιτητές αλλά και στο σύνολο των πολιτών.

Τα μουσεία και ο χώρος του πολιτισμού γενικότερα, πέρα από εσωτερικές - πρακτικές δράσεις, όπως η εξοικονόμιση ενέργειας, η ανακύκλωση, οι περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές σε κάθε τομέα δραστηριοποίησης, εκεί που μπορεί να προσφέρει περισσότερο είναι η ευαισθητοποίηση και η υιοθέτηση και διάδοση καινοτόμων πρακτικών.

Κάνοντας πράξη τα παραπάνω, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργάνωσε σειρά εκθέσεων επιστημονικού και οικολογικού - περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως ενδεικτικά “Διακόσια Χρόνια και Ογδόντα ημέρες”, “Cellular”, “Salty Fields”, “Το σχήμα του Νερου”, “Below Sea Level”.

Οι δράσεις που μας έβαλαν στο χάρτη - και αυτό έχει να κάνει καθαρά και μόνο με την επικαιρότητα (διότι τώρα συμβαίνουν), είναι:

α) η έκθεση “Ocean’s Breath - Η ανάσα του Ωκεανού”, η οποία φιλοξενείται στην Αποστόλου Παύλου 37, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγγοπούλου και στην οποία συμμετέχουν οι Θεοδώρα Βασιλειάδου, Θαλασσινή Δούμα, Eveline Kolijn, Μαρία Κορομπίλη, Χρήστος Λαζαράκης, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Αγγελική Λόη, Γιάννης Μακρίδης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Σπυριδούλα Πολίτη, Γιώργος Σταματάκης, & Βιργινία Φιλιππούση. Η έκθεση, η οποία αναδεικνύει τη σημασία των Ωκεανών στη διατήρηση της ζωής στον πλανλήτη, συνοδεύεται από διαλέξεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναπτύσσεται σε 2 φάσεις και θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου.

β) Ένα σύνολο εκδηλώσεων με το γενικό τίλτο “Πολιτισμός και Βιοποικιλότητα”. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και των δημιουργικών συνεργειών, συναποφασίσαμε με το Μουσείο Πάνος και Ηλίας Ηλιόπουλος στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και την κ. Χριστίνα Στριμπάκου, την ψυχή του εκεί Μουσείου, να κάνουμε κάτι που να αφορά την περιοχή, να στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, να προωθεί την ιδέα της διαφύλαξης της πλούσιας βιοποικιλότητας του τόπου και όλα αυτά μέσα από τον πολιτισμό και την πολιτιστική παραγωγή. Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι πολιτισμός είναι η καλλιέργεια και επειδή καλλιέργεια μπορεί να είναι της γής αλλά και του νού, στοχοθετήσαμε εκεί το σύνολο των δράσεων που σχεδιάσαμε. Στο φουαγιέ του Μουσείου, παρουσιάζουμε την έκθεση Below Sea Level της Θαλασσινής Δούμα, θέλοντας να τονίσουμε την οικουμενικότητα των προβλημάτων (think globally) και την ίδια στιγμή, στους χώρους του Μουσείου αλλά και στην περιοχή μέσα και γύρω από την πόλη των Φιλιατρών, διοργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά κάθε ηλικίας αλλά και δράσεις - ανοιχτές συζητήσεις που απευθύνονται στο ενήλικο κοινό, φέρνοντας έτσι τα προβλήαμτα και προβάλωντας την ανάγκη δράσεων σε τοπικό επίπεδο (act locally). Το Πολιτισμός και Βιοποικιλότητα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει συν-χρηματοδοτλησει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το Μουσείο Ηρακλειδών δεν έχει ολοκληρώσει τις δράσεις του που αφορούν την κλιματική αλλαγή, βρίσκεται μάλλον στην αρχή. Δεν είμαστε οι μόνοι, δεν είμαστε μόνοι μας. Ελπίζουμε όμως να γίνουμε πολλοί περισσότεροι

Pantelis Mitsiou