Πολιτισμός στις γειτονιές

Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει στις δράσεις "Πολιτισμός στις Γειτονιές", που διοργανώνει και υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Culture Net, από τις 12 έως και τις 29 Μαΐου, στην Κυψέλη. 

Την Κυριακή 15 Μαΐου, με αφορμή την ενότητα “οικοδομική τεχνολογία” της έκθεσης “ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων” διοργανώνει την παρουσίαση “Αθήνα και Πειραιάς κατά τον 5ο αι. π.Χ.”

Το Μουσείο καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, σε έναν νοερό περίπατο στους στενούς και ακανόνιστους δρόμους της Αθήνας του 5ου αι. π.Χ., με τα λιτά και απλά σπίτια της, που ήταν – στην πλειονότητά τους – φτιαγμένα από ευτελή υλικά και χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο. Μετά τους Περσικούς Πολέμους, το οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλή για την Ακρόπολη και η ένταξή του στη δημόσια ζωή της κλασικής Αθήνας, οδήγησε στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της πόλης.


Στον αντίποδα, η πόλη του Πειραιά, σχεδιασμένη από τον Μιλήσιο πολεοδόμο, Ιππόδαμο, με τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, την πρόβλεψη για ύδρευση και για διαχείριση των ομβρίων υδάτων και τα σπίτια με βιοκλιματικό σχεδιασμό.


Εισηγήτρια: Νίκη Καραγεώργου (Αρχαιολόγος)

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στις 12:00, στο 2ο Λύκειο του Δήμου Αθηναίων, Χέυδεν και Αχαρνών.


Μουσική, φωτογραφικός διαγνωνισμός, θεατρικά δρώμενα, προβολές, περιήγηση στα εικαστικά και καλλιτεχνικά στέκια της Κυψέλης, εκπαιδευτικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις. Το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων φέρνει τον πολιτισμό στις γειτονιές της Αθήνας, φέρνει τον πολιτισμό στον πολίτη και στον επικέπτη, σε συνεργασία με τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους φορείς,  με μια σειρά δράσεων που δυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό, αναδεικνύουν τις δημιουργικές δυνάμεις αλλά και τον δημόσιο δημόσιο χώρο, ως πεδίο έκφρασης, γνωριμίας και διαλόγου.

Με την υποστήριξη του :

Pantelis Mitsiou