Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

 

Το Μουσείο Ηρακλειδών, όντας από ετών μέλος του ICOM, συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023.

Το θέμα του φετινού εορτασμού τ είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας»  (Κιότο 2019), τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

  • Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής

  • Στόχος 13  Δράση για την κλιματική αλλαγή

  • Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Με το θέμα του φετινού εορτασμού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Από την πλευρά του, το Μουσείο Ηρακλειδών έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα των περιοδικών του εκθέσεων στην Δράση για την Κλιματική Αλλαγή και την Προστασία της Βιοποικιλότητας. Τόσο με την τρέχουσα έκθεση “Below Sea Level” η οποία με αφορμή τη ραγδαία υποβάθμιση, μέχρι εξαφάνισης, ενός ευαίσθητου τοπίου αναδεικνύει τον υπερτοπικό χαρακτήρα των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όσο και με δράσεις και εκθέσεις που αναμένονται το προσεχές Φθινόπωρο, όπως η έκθεση “Ocean Breath” και η πολυθεματική - εκπαιδευτική δράση “Πολιτισμός και Βιοποικιλότητα”.

Στις 18 Μαΐου, το Μουσείο Ηρακλειδών περιμένει όλη μέρα τους φίλους του, ενώ από τις 6 το απόγευμα, θα υπάρχει ξενάγηση στην έκθεση “Below Sea Level” στην Αποστόλου Παύλου 37 και στις 7, θα ξεκινήσει η ομιλία του Ευθύμιου Καρύμπαλη, καθηγητή ποτάμιας και παράκτιας γεωμορφολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με θέμα “Νεκρά Θάλασσα: υπο την απειλή της Κλιματικής Αλλαγής

Υπενθυμίζουμε ότι στις 18 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη στο Μουσείο και σε όλες του τις μουσειακές εκδηλώσεις

 
Pantelis Mitsiou