CURATE-D Erasmus+ project: εκδόθηκε ο Μεθοδολογικός Οδηγός (*)

 

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έκδοση του Μεθοδολογικού Οδηγού του έργου Curate-D, Μεθοδολογία βασισμένη στο παιχνίδι, για την ενίσχυση φιλικών προς την άνοια κοινοτήτων και την ισότητα της πρόσβασης των ανθρώπων με άνοια στον Πολιτισμό. Το CURATE-D είναι Ευρωπαϊκό Έργο Erasmus+

(*) Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί η αγγλική έκδοση του Οδηγού. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει ολοξκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφρόμενο και η ελληνική έκδοσή του


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Με την έκδοση του Μεθοδολογικού Οδηγού, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου CURATE-D, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των ίσων ευκαιριών, της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ένταξης ατόμων με άνοια στις πολιτιστικές εμπειρίες. Υπενθυμίζεται ότι το CURATE-D είναι Ευρωπαϊκό έργο «Erasmus+».

Στον Οδηγό, παρουσιάζεται η καινοτόμος μεθοδολογία η οποία στηρίζεται στη μάθηση μέσω παιχνιδιού και θα εφαρμοστεί στο σύνολο των δραστηριοτήτων που θα προκύψουν, θα προταθούν ή θα αντλήσουν έμπνευση από το έργο Γι’ αυτό ο ρόλος του Μεθοδολογικού Οδηγού είναι καίριος  στην εφαρμογή του έργου. Επιπρόσθετα, στον οδηγό περιγράφεται η θεμελιακή δομή των επόμενων αποτελεσμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται δύο εκπαιδευτικοί οδηγοί που απευθύνονται σε επαγγελματίες φροντιστές ατόμων με άνοια και σε εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού.

Ο Οδηγός, εκτός του ότι περιλαμβάνει καλές πρακτικές, ενσωματώνει δραστηριότητες για την προώθηση του συνολικού στόχου του έργου και είναι ελεύθερα προσβάσιμος – προς το παρόν μόνο στα αγγλικά για ανάγνωση ή λήψη, στην ιστοσελίδα του έργου www.curate-d.eu αλλά και στο site μας, https://www.herakleidon-gr.org/news/curatedproject1

Ο Μεθοδολογικός Οδηγός είναι το απόσταγμα της συνεργασίας από την αρχή του έργου όλων των εταίρων: της Challedu, συντονιστή· της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Ηρακλειδών -Ελλάδα· του Gaiety School of Acting - The National Theatre School of Dublin, Ιρλανδία· και της Association of Relatives of Alzheimer of Valencia (AFAV), Ισπανία.

Συνοπτικά, το πρώτο μέρος του οδηγού περιλαμβάνει τον ορισμό της άνοιας, τα κύρια συμπτώματά της και συμβουλές για το πώς να αντιμετωπιστούν.

 Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε μια μεικτής μεθοδολογίας έρευνα:

-          βιβλιογραφική, για πολιτικές φιλικές προς την άνοια σε επίπεδο ΕΕ και στις χώρες-εταίρους, για φιλικές προς την άνοια πολιτιστικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση στις χώρες εταίρους,

-          συνεντεύξεις με άτομα που εργάζονται στη φροντίδα της άνοιας ή σε πολιτιστικούς χώρους σχετικά με τις ανάγκες τους.

Αυτό καλύπτει κενά στη γνώση σχετικά με δραστηριότητες φιλικές προς την άνοια ή πώς να εφαρμοστούν πρωτοβουλίες φιλικές προς την άνοια στους αντίστοιχους οργανισμούς.

Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει το θεωρητικό υπόβαθρο για τη μάθηση μέσω παιχνιδιού και τις βέλτιστες πρακτικές για φροντιστές ατόμων με άνοια που χρησιμοποιούν προσεγγίσεις βασισμένες στο παιχνίδι, καθώς και την παρουσίαση της μεθοδολογίας του έργου CURATE-D.

Όπως υπογραμμίζει η Challedu, συντονιστής του έργουQ "Η ανάπτυξη της μεθοδολογίας του CURATE-D είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των εταίρων, βασισμένη στις ανάγκες των κοινών-στόχων τους, των στόχων του έργου και των εμπειριών τους. Η συν-δημιουργία της μεθοδολογίας θα διευκολύνει τη διασυνοριακή της εφαρμογή και επίδραση, καθώς και την άμεση σύνδεση με τις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων-στόχων."

 

ΤΟ CURATE-D ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το έργο Curate-D project στο 10ο National Alzheimer's Conference, organised by the Spanish Alzheimer's Confederation (CEAFA).

Στο πλαίσιο του 10ου Εθνικού Συνεδρίου για τη νόσο Alzheimer, που οργανώθηκε από την Ισπανική Ομοσπονδία Alzheimer (CEAFA), τον Νοέμβριο του 2023, η Alzheimer's Family Association of Valencia (AFAV) έκανε μια παρουσίαση για το CURATE-D σε μορφή αφίσας. Το έργο και η ανάπτυξη του μεθοδολογικού οδηγού έχουν και τα δύο λάβει προσοχή από τα Ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Το έργο Curate-d project στο 9ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για επαγγελματίες υγείας και περιθάλποντες ατόμων με άνοια.

Toν Δεκέμβριο του 2023, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσων Alzheimer και Συναφών Διαταραχών παρουσίασε το έργο στο 9ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για επαγγελματίες υγείας και περιθάλποντες ατόμων με άνοια, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Alzheimer Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Οι εταίροι κάνουν τα τελευταία βήματα για τα επόμενα αποτελέσματα του έργου, τους εκπαιδευτικούς οδηγούς που θα δοκιμαστούν με τις ομάδες- στόχους μας τους επόμενους μήνες. Μείνετε συντονισμένοι για τις πιλοτικές δοκιμές μας στις χώρες σας.

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ'ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις. Αριθμός έργου: 2022-1-EL01-KA220-VET-000085409

Pantelis Mitsiou