Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023

Υφαίνουμε το σήμερα χρησιμοποιώντας το χθες

Το Μουσείο Ηρακλειδών, συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για φέτος έχουν σαν τίτλο “Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα”.

Για το σκοπό αυτό, η συνεργάτης μας κ. Βασιλική Παπακώστα, ιστορικός - αρχαιολόγος, σχεδίασε και υλοποιεί το εργαστηρι “Υφαίνουμε το σήμερα χρησιμοποιώντας το χθες”.

Το εργαστήρι χωρίζεται σε σε δύο μέρη τόσο χωροταξικά όσο και νοηματικά: πρώτα οι επισκέπτες θα έχουν την εξερευνήσουν «Σεντούκι της Γιαγιάς», όπου με βιωματικό τρόπο θα έρθουν σε άμεση επαφή με τεχνουργήματα της λαϊκής μας παράδοσης (π.χ. κεντήματα, σεμεδάκια, παραδοσιακές στολές κ.λπ). Σκοπός είναι όχι μόνο να ανακαλύψουν την ιστορία τους αλλά να μάθουν τις τεχνικές κατασκευής τους, τη τεχνοτροπία τους, να γνωρίσουν τις υφές τους καθώς και την χρηστικότητα που είχαν στο παρελθόν.

Στο δεύτερο μέρος, οι επισκέπτες περνούν στο «Εργαστήρι του Σήμερα». Εκεί, αφού γνωρίσουν διάφορα σύγχρονα παραδείγματα που χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές πλέξης, τον πρωταρχικό ρόλο έχει η διαδράση, αφού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μικρό workshop, όπου θα φτιάξουν δικά τους προϊόντα ύφανσης με τεχνικές του παρελθόντος χρησιμοποιώντας παλιά αλλά και σύγχρονα υλικά!

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στο κτίριο Ηρακλειδών 16.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Κρατήσεις ΔΕΝ γίνονται. Παρακαλούμε να είστε έγκαιρα στο χώρο, για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή.

Pantelis Mitsiou