Ocean's breath - Η αναπνοή του ωκεανού

 

Evelin Kolijn

Το Μουσείο Ηρακλειδών προαναγγέλλει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο Ocean breath / Η αναπνοή του ωκεανού σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας. Στην έκθεση πρόκειται να συμμετέχουν εννέα σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες και μια Καναδή καλλιτέχνιδα και θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη:

Μέρος 1ο : 23 Νοεμβρίου 2023 έως 7 Ιανουαρίου 2024

Θεοδώρα Βασιλειάδου, Θαλασσινή Δούμα, Eveline Koljin, Γιάννης Λασηθιωτάκης,, Γιώργος Σταματάκης

Μέρος 2ο : 10 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου 2024

Μαρία Κορομπίλη, Χρήστος Λαζαράκης, Αγγελική Λόη, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Σπυριδούλα Πολίτη, Βιργινία Φιλιππούση

Ο παγκόσμιος ωκεανός καλύπτει πάνω από τα δύο τρίτα της επιφάνειας της Γης (μπλε πλανήτης) και καθιστά δυνατή τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος και αυτά που μαθαίνουμε συνεχώς μας εκπλήσσουν. Ο ωκεανός παίζει κεντρικό ρόλο στο παγκόσμιο κλίμα και στα τοπικά καιρικά φαινόμενα, παρέχει τροφή, ορυκτές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρώτες ύλες για φάρμακα και καλλυντικά, υποστηρίζει θέσεις εργασίας στην αλιεία, στον τουρισμό και στην επιστήμη, στηρίζει την παγκόσμια οικονομία και αποτελεί δρόμο μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Επίσης, επειδή το οξυγόνο της ατμόσφαιρας που αναπνέουμε προέρχεται από τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, το μισό από αυτό οφείλεται κυρίως στο φυτοπλαγκτόν του ωκεανού. Επιπλέον, ο ωκεανός απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και έτσι λειτουργεί ανασχετικά στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Σε όλα αυτά τα δώρα που μας προσφέρει το αντίδωρο από τον άνθρωπο είναι κάθε είδους απόβλητα, υπεραλίευση, υπερθέρμανση, οξίνιση και μη αειφορική διαχείριση της παράκτιας ζώνης που, αν και μικροσκοπική σε σχέση με το μέγεθός του, είναι ιδιαίτερα σημαντική περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά.

Στην ομαδική έκθεση “Ocean breath” οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες εμπνέονται από τον ωκεανό και δημιουργούν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βίντεο, φωτογραφίας και εγκαταστάσεις για να θίξουν θέματα όπως το χρώμα του ωκεανού, που αλλάζει με την επίδραση διαφόρων φυσικών και βιολογικών παραγόντων, τη βιοποικιλότητα, τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την απειλή του από την κλιματική κρίση αλλά και την απέραντη ομορφιά και γαλήνη που μπορεί να μας προσφέρει. Η τέχνη συναντά την επιστήμη της θάλασσας και κάθε έργο, πέρα από τον εικαστικό του ρόλο, μετατρέπεται σε πεδίο γνώσης και προβληματισμού. Η έκθεση θα συνοδεύεται από ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων για τον ωκεανό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων.

Θεωρητικό Κείμενο για την έκθεση: Κατερίνα Πιζάνια, Δρ. Κοινωνιολογίας της Τέχνης.

Διαλέξεις (ενδεικτικά)

Ωκεανοί και κλιματική αλλαγή: Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας – Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ωκεανοί: οργανισμοί και ανθρωπογενείς επιδράσεις: Βαγγέλης Τζανάτος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών


 
Pantelis Mitsiou