(Video) Τα μουσεία στη νέα εποχή: το όραμα του Άυλου Μουσείου


Στο πλαίσιο της δράσης “ψηφιακός πολιτισμός” σε συγχρηματοδότηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Μουσείο Ηρακλειδών υλοποιεί τμήμα ενός φιλόδοξου τριετούς προγράμματος με τίτλο “Το Άυλο Μουσείο” που στοχεύει να μεταφέρει την μουσειακή εμπειρία στον πολίτη, χωρίς τους χωρικούς ή χρονικούς περιορισμούς μιας σταθερής έκθεσης.

Για να ειπωθεί απλούστερα, στόχος είναι με τη χρήση απλών συσκευών - όπως ένα smartphone, ένα tablet, έναν Η/Υ - και νέων αλλά και παλαιότερων εργαλείων, ο οποιοσδήποτε να μπορεί να περιηγηθεί σε μια έκθεση, να δει video, να ακούσει podcasts, να περιεργαστεί περιστρέφοντας με ένα κλικ τρισδιάστατα μοντέλα εκθεμάτων, να διαβάσει captions ή επιτοίχια, να δει σύντομα επεξηγηματικά ντοκιμαντέρ , να ανακαλύψει τον τρόπο λειτουργίας τεχνολογικών επιτευγμάτων με τη χρήση computer graphics animation, να “ζήσει” μέσα σε τρισδιάστατες εικονικές αναπαραστάσεις.

Αλλά, το Άυλο Μουσείο, μπορεί να χρησιμεύσει και σε πιο πεζά πράγματα, όπως στο να διαμοιράσει απαραίτητο υλικό για την διεξαγωγή ενός εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος, σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Όπως π.χ. το video σε αυτό εδώ το άρθρο. Και πάλι, βέβαια, σκοπός είναι να μεταφερθεί το μουσείο σε εκείνους οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να έρθουν σε αυτό.

Στο συγκεκριμένο video, ένα από μια μεγάλη σειρά, παρουσιάζεται ο βυζαντινός δρόμων, ένα από τα σπουδαιότερα πολεμικά πλοία της ακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το σενάριο είναι της Λίλας Πατσιάδου, η οποία και το παρουσιάζει.


Συντελεστές

Μαρία Τσιώλη: σκηνοθεσία, μοντάζ

Κων/νος Δρακάτος: δ/νση φωτογραφίας, κάμερα, χρώμα, ήχος

Λίλα Πατσιάδου: σενάριο, παρουσίαση

Ελένη Νομικού: δ/νση παραγωγής

Ίσα Χότι: τεχνική υποστήριξη

Pantelis Mitsiou