Ιστορίες της πόλης - 4η εβδομάδα

Νεοκλασική Αθήνα. Δημόσια και Ιδιωτική Αρχιτεκτονική

Με τη Γεωργιάννα Ζώγκου, ιστορικό - αρχαιολόγο


Δευτέρα 10 Ιουλίου: Γινόμαστε παρέα

1.      Περίπατος: Περπατάμε ως την Πνύκα, τον Αγ. Δημήτριο Λουμπαρδιάρη, τα ψηφιδωτά πλακόστρωτα του Πικιώνη. Κάθε βήμα και μια ιστορία που εμείς φτιάχνουμε, μιλώντας για το έργο του Δημήτρη Πικιώνη. Σκιτσάρουμε σε χαρτί τα ψηφιδωτά του Πικιώνη στον Λουμπαρδιάρη. Αναγνωρίζουμε τα υλικά που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας.

2.      Δραστηριότητα στο Μουσείο. Η τέχνη του ψηφιδωτού-φτιάχνουμε τα δικά μας ψηφιδωτά με πηλό. Σε ένα (σκληρό) χαρτόνι σχεδιάζουμε το σχέδιο που θέλουμε να φτιάξουμε. Με πηλό αρχίζουμε να φτιάχνουμε τις ψηφίδες μας.

3.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Γνωριμία με τα κτίρια που στεγάζεται το Μουσείο Ηρακλειδών: Η εξωτερική και εσωτερική αρχιτεκτονική. Τα ακροκέραμα. Οι οροφογραφίες. Η παλιά αυλή με το πηγάδι. Οι οικογένειες που ζούσαν σ’ αυτά.

 

Τρίτη 11 Ιουλίου: ψηφίδες ιστορίας και τεχνικής

1.      Περίπατος: μέχρι το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμεικής. Βλέπουμε το νεοκλασικό κτήριο και την έκθεση. Συγκρίνουμε με το κτίριο που φιλοξενείται το μουσείο Ηρακλειδών.

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Η τέχνη του ψηφιδωτού - Φτιάχνουμε τα δικά μας ψηφιδωτά με πηλό. Αφού οι ψηφίδες μας από την προηγούμενη μέρα έχουν στεγνώσει, τις χρωματίζουμε και τις κολλάμε πάνω στο χαρτόνι για να φτιάξουμε το δικό μας ψηφιδωτό.

3.      Λογοτεχνικό Εργαστήρι με τις Παραμυθοκόρες: αφηγηματικά, αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια, ανάγνωση ή αφήγηση ιστοριών που έχουν γράψει σημαντικοί μας λογοτέχνες, από τον Παπαδιαμάντη ως τον Ρίτσο. Γνωριμία με τα μυστικά της προφορικής αφήγησης.

 

Τετάρτη 12 Ιουλίου:

1.      Περίπατος: Στο αστεροσκοπείο και στο λόφο Μουσών, μαθαίνουμε για το έργο του Θεόφιλου Χάνσεν και μιλάμε για χαρακτηριστικά έργα του, τα οποία βλέπουμε σε ψηφιακή αποτύπωση στα ταμπλετ μας.

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Με έμπνευση και βασισμένοι σε σχέδια νεοκλασικών, αποτυπώνουμε το δικό μας νεοκλασικό. Απαντάμε μάλιστα στο ερώτημα: τι είναι νεοκλασικό στις μέρες μας!

3.      Λαογραφικό Εργαστήρι με τον Αντρέα Μιχαηλίδη: Ο Αθέατος Κόσμος του Νικολάου Πολίτη. Ο Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), λόγιος, καθηγητής μυθολογίας και ιδρυτής της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, είναι ο δημιουργός της ίδιας της λέξης «λαογραφία», όσο και πατέρας της σύγχρονης ελληνικής προσέγγισής της. Ένα σπουδαίο κομμάτι του ευρύτατου έργου του αποτελούν οι «Παραδόσεις» του 1904, μια εκτενής καταγραφή του προφορικού, καθώς και αρχαϊκά και μεσαιωνικά καταγεγραμμένου πλούτου της Ελλάδας, μέσα από τον οποίο αποκαλύπτεται η σύνδεση με το μακρινό παρελθόν μας, αλλά και οι άγνωστες δοξασίες που διέπουν διακριτικά το παρόν μας. Μέσα από προφορικές αφηγήσεις ιστοριών, παρουσιάσεις εθίμων και παραδόσεων και την εξήγησή τους, θα εξερευνήσουμε το ελληνικό φαντασιακό, από τη μετουσίωση της μυθολογίας σε λαϊκή δοξασία, μέχρι την γέννηση των δεισιδαιμονιών που βρίσκονται παντού γύρω μας αθέατες, ή μεταμφιεσμένες σε οικογενειακές συνήθειες.  

 

Πέμπτη 13 Ιουλίου:

1.      Μικρός περίπατος: Κυνήγι θησαυρού: βρίσκουμε αξιόλογα νεοκλασικά στη γειτονιά μας.

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Παρουσίαση και συζήτηση για την αρχιτεκτονική των νεοκλασικών. Καλλιτεχνική δραστηριότητα: φτιάχνουμε τα δικά μας ακροκέραμα με πηλό.

3.      Εικαστικό εργαστήρι με τη Ρωξάνη Γιάννου: Μαθαίνουμε για τον Εθνικό Κήπο και για την Βασίλισσα Αμαλία και την αφοσίωσή της στο πράσινο της Αθήνας, τα είδη φυτών που έφερε από όλο τον κόσμο και τα δέντρα που αγαπούσε. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΡΤΑΣ ΧΑΡΤΙΝΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΕΝΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΠΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΑΖ ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΑΙ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΑ ΠΕΤΑΛΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ. Η δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί σε δυο ημέρες

 

Παρασκευή 14 Ιουλίου:

1.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Μεγάλος Ψηφιακός Περίπατος στα ομορφότερα νεοκλασικά της Αθήνας. Η ιστορία, η εξέλιξη και οι μορφές τους.

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Φτιάχνουμε τα δικά μας κοσμήματα/διακοσμητικά με πηλό, εμπνευσμένα από την αισθητική της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής

3.      Εικαστικό εργαστήρι με τη Ρωξάνη Γιάννου: Μαθαίνουμε για τον Εθνικό Κήπο και για την Βασίλισσα Αμαλία και την αφοσίωσή της στο πράσινο της Αθήνας, τα είδη φυτών που έφερε από όλο τον κόσμο και τα δέντρα που αγαπούσε. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΡΤΑΣ ΧΑΡΤΙΝΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΕΝΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΠΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΑΖ ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΑ ΚΑΙ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΑ ΠΕΤΑΛΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ.

Pantelis Mitsiou