Ιστορίες της πόλης - 3η εβδομάδα

Ζωγραφική - Η Αθήνα μέσα από ζωγραφικούς πίνακες και απεικονίσεις της εποχής

Με τη Γεωργιάννα Ζώγκου, ιστορικό - αρχαιολόγο

Εβδομάδα αφιερωμένη στις συλλογές που φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη (Ψηφιακή επίσκεψη καθημερινά: από την τέχνη στα χρόνια του Όθωνα έως τον μοντερνισμό )


Δευτέρα 3 Ιουλίου: Γινόμαστε παρέα

1.      Περίπατος: Σε πόσα κλικ μπορείς να «φυλακίσεις» την πόλη; Περπατάμε στη γειτονιά του Μουσείου με σκοπό να φωτογραφήσουμε τα ορατά και τα αόρατα ίχνη του 19ου αιώνα. Χρησιμοποιούμε τα ταμπλετ του Μουσείου με σκοπό να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερες εικόνες

2.      Έκθεση φωτογραφίας. Προετοιμασία ενός εικονικού – ψηφιακού μουσείου, το οποίο θα φιλοξενήσει τις δημιουργίες μας όλης της εβδομάδας. Επιλογή δυο φωτογραφιών από κάθε παιδί, που θα αναρτηθούν στους τοίχους της εικονικής μας έκθεσης. Μέσα από σύγκριση και παρατήρηση, μαθαίνουμε τι χρειάζεται για να βγει καλή μια φωτογραφία.    

3.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Εκπαιδευτική καλλιτεχνική ομαδική δραστηριότητα “Καρτ ποστάλ από την Αθήνα”. Στο κέντρο ενός μεγάλου χαρτονιού κολλάμε μία εμβληματική εικόνα - φωτογραφία εποχής. Όλοι μαζί, φτιάχνουμε  την καρτ ποστάλ γεμίζοντας το χαρτόνι με τις ζωγραφιές μας. Στο πίσω μέρος, γράφουμε τον παραλήπτη σε ποιόν στέλνουμε την κάρτα.

 

Τρίτη 4 Ιουλίου: Τελείες και Γραμμές. Πόλεις και δρόμοι, δίκτυα

1.      Μικρός περίπατος: κινούμενοι επί της οδού Ηρακλειδών, παρατηρούμε το κτήριο που κάποτε στέγασε τους στάβλους του Όθωνα και από εκεί, φτάνουμε μέχρι το Ναό του Ηφαίστου. Μαθαίνουμε ότι εκεί έγινε η βασιλική υποδοχή του Όθωνα και ανακαλύπτουμε όλες τις χρήσεις του. Μαθαίνουμε ποιοι ήταν ο Όθωνας και η Αμαλία.

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Βλέπουμε έργα ζωγράφων με το πρώτο παλάτι, τους κήπους, την πόλη και με έμπνευση από αυτό, ζωγραφίζουμε με ακουαρέλες και τέμπερες τις δικές μας προτάσεις . Προετοιμάζουμε τον αυριανό περίπατο, φτιάχνοντας φακέλους με εικόνες στα τάμπλετ που θα πάρουμε μαζί μας

3.      Λογοτεχνικό Εργαστήρι με τις Παραμυθοκόρες: αφηγηματικά, αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια, ανάγνωση ή αφήγηση ιστοριών που έχουν γράψει σημαντικοί μας λογοτέχνες, από τον Παπαδιαμάντη ώς τον Ρίτσο. Γνωριμία με τα μυστικά της προφορικής αφήγησης.

 

Τετάρτη 5 Ιουλίου: Τέχνη και Πόλη

1.      Περίπατος: Χώματα και χρώματα: αναγνωρίζουμε μέσα από τους πίνακες ζωγραφικής από τις εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης που έχουμε αποθηκεύσει στο τάμπλετ μας, σημεία και κτήρια της πόλης.  Μαθαίνουμε για τον ζωγράφο και πώς να «διαβάζουμε» την ιστορία γύρω από τον πίνακα

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Μιλάμε για τον Νικηφόρο Λύτρα και ζωγραφίζουμε με τέμπερες και νερομπογιές σαν κι αυτόν ή εμπνεόμενοι από αυτόν!

3.      Λαογραφικό Εργαστήρι με τον Αντρέα Μιχαηλίδη: Ο Αθέατος Κόσμος του Νικολάου Πολίτη. Ο Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), λόγιος, καθηγητής μυθολογίας και ιδρυτής της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, είναι ο δημιουργός της ίδιας της λέξης «λαογραφία», όσο και πατέρας της σύγχρονης ελληνικής προσέγγισής της. Ένα σπουδαίο κομμάτι του ευρύτατου έργου του αποτελούν οι «Παραδόσεις» του 1904, μια εκτενής καταγραφή του προφορικού, καθώς και αρχαϊκά και μεσαιωνικά καταγεγραμμένου πλούτου της Ελλάδας, μέσα από τον οποίο αποκαλύπτεται η σύνδεση με το μακρινό παρελθόν μας, αλλά και οι άγνωστες δοξασίες που διέπουν διακριτικά το παρόν μας. Μέσα από προφορικές αφηγήσεις ιστοριών, παρουσιάσεις εθίμων και παραδόσεων και την εξήγησή τους, θα εξερευνήσουμε το ελληνικό φαντασιακό, από τη μετουσίωση της μυθολογίας σε λαϊκή δοξασία, μέχρι την γέννηση των δεισιδαιμονιών που βρίσκονται παντού γύρω μας αθέατες, ή μεταμφιεσμένες σε οικογενειακές συνήθειες.  

 

Πέμπτη 6 Ιουλίου: Οι τέχνες αλληλοεπιδρούν

1.      Μικρός περίπατος: Επίσκεψη στην οικία Κωλέττη και συζήτηση για την ιστορία του μνημείου και τον Κωλέττη. Ζωγραφική δραστηριότητα “Η Μαϊμού του Κωλέττη σε περιπέτειες” (καθόμαστε σε σκιά κοντά στο μνημείο και ζωγραφίζουμε). Διαβάζουμε ποιήματα του Καβάφη (Η οικία Κωλέττη πρόκειται να στεγάσει το αρχείο Καβάφη).

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Μιλάμε για τον Νίκο Εγγονόπουλο και ζωγραφίζουμε με κηρομπογιές, ξυλομπογιές και μαρκαδόρους σαν κι αυτόν ή εμπνεόμενοι από αυτόν!

3.      Εικαστικό εργαστήρι με τη Ρωξάνη Γιάννου: Θαυμάζουμε την Αθήνα μέσα από ζωγραφικά έργα που απεικονίζουν τις πρώτες μορφές της πρωτεύουσας και μιλάμε για τα οικόσημα και τα σύμβολα της γοργά αναπτυσσόμενης μεγαλούπολης. ΜΕ ΠΗΛΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΤΑΤΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ, ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΞΥΛΟΜΠΟΓΙΕΣ. Η δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί σε δυο ημέρες

 

Παρασκευή 7 Ιουλίου: Η δική μας έκθεση

1.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Μεγάλος Ψηφιακός, Εικονικός Περίπατος στην Εθνική μας Πινακοθήκη.

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: “Η δική μας γκαλερί τέχνης”. Συγκεντρώνουμε τα ζωγραφικά έργα που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στήνουμε μία έκθεση, ζωντανή και εικονική ταυτόχρονα. Δίνουμε τίτλο στα έργα μας, φτιάχνουμε καρτέλες με τους τίτλους και τα ονόματα μας για να συνοδεύουν τα έργα μας. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τους γονείς μας.

3.      Εικαστικό εργαστήρι με τη Ρωξάνη Γιάννου: Θαυμάζουμε την Αθήνα μέσα από ζωγραφικά έργα που απεικονίζουν τις πρώτες μορφές της πρωτεύουσας και μιλάμε για τα οικόσημα και τα σύμβολα της γοργά αναπτυσσόμενης μεγαλούπολης. ΜΕ ΠΗΛΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΤΑΤΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ, ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΞΥΛΟΜΠΟΓΙΕΣ. Η δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί σε δυο ημέρες.

Pantelis Mitsiou