Ιστορίες της πόλης - 2η εβδομάδα

Η εμφάνιση και η εξέλιξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (τραμ-ηλεκτρικός) στην Αθήνα την περίοδο 1850-1960..

Με τη Μάουρα Μαμαλούκα, ιστορικό - αρχαιολόγο


Δευτέρα 26 Ιουνίου: Γινόμαστε παρέα

1.      Περίπατος: Περπατάμε από Ηρακλειδών, Αποστόλου Παύλου, Ερμού, ως την οδό Πειραιώς, πάντα σε πεζόδρομους. Μαθαίνουμε για την ιστορία της Πειραιώς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και για τις περιπέτειες ενός πολύτιμου δρόμου που ενώνει την πόλη με το λιμάνι της.

2.      Εργαστήριο: Μικροί πολεοδόμοι. Σχεδιάζουμε από την αρχή τον μεγάλο δρόμο. Συνθέτουμε την οδό Πειραιώς και της προσθέτουμε ό,τι θεωρούμε εμείς απαραίτητο. Μαθαίνουμε γιατί η επικοινωνία ανάμεσα σε κοινότητες ανθρώπων είναι σημαντική.   

3.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Βλέπουμε φωτογραφικό υλικό και σκηνές από παλιές ελληνικές ταινίες που δείχνουν τα μέσα της εποχής αλλά και πώς ήταν η Αθήνα τότε (σύνδεση με προηγ. θεματική). Τραμ, άμαξες, λιγοστά αυτοκίνητα, άλογα.

 

Τρίτη 27 Ιουνίου: Τελείες και Γραμμές. Πόλεις και δρόμοι.

1.      Περίπατος: Πάμε στο σταθμό του Θησείου. Συζητάμε για την ίδρυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πειραιά-Θησείου και για την υπόλοιπη ιστορία του ηλεκτρικού. Στη σκιά των δέντρων δίπλα στον πεζόδρομο προς Κεραμεικό ζωγραφίζουμε κάτι σχετικό με το τρένο (βαγόνια, σταθμούς, κλπ) ή μια σκηνή εμπνευσμένη από αυτά που συζητάμε σε μικρά χαρτιά και μετά κολλάμε τις ζωγραφιές μας στην εφημερίδα μας.

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Δημιουργία εφημερίδας σε χαρτί Α3 (πρότζεκτ που δουλεύουμε όλη την εβδομάδα) στην οποία περιγράφουμε το πρώτο ταξίδι του ηλεκτρικού, για το οποίο μιλήσαμε.

3.      Λογοτεχνικό Εργαστήρι με τις Παραμυθοκόρες: αφηγηματικά, αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια, ανάγνωση ή αφήγηση ιστοριών που έχουν γράψει σημαντικοί μας λογοτέχνες, από τον Παπαδιαμάντη ως τον Ρίτσο. Γνωριμία με τα μυστικά της προφορικής αφήγησης.

 

Τετάρτη 28 Ιουνίου: Επικοινωνία +

1.      Περίπατος: Επίσκεψη στην έκθεση ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ στο γειτονικό μας Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη. Στο δρόμο, περπατώντας πάνω στις γραμμές του παλιού τραμ, συνδέουμε τον περίπατό μας με όσα είπαμε και μάθαμε τη χτεσινή ημέρα.

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Επιλέγουμε μια παλιά γραμμή τραμ και ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει να ζωγραφίσει την ταμπέλα της κάθε στάσης πάνω σε άσπρο χαρτόνια.

3.      Λαογραφικό Εργαστήρι με τον Αντρέα Μιχαηλίδη: Ο Αθέατος Κόσμος του Νικολάου Πολίτη. Ο Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), λόγιος, καθηγητής μυθολογίας και ιδρυτής της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, είναι ο δημιουργός της ίδιας της λέξης «λαογραφία», όσο και πατέρας της σύγχρονης ελληνικής προσέγγισής της. Ένα σπουδαίο κομμάτι του ευρύτατου έργου του αποτελούν οι «Παραδόσεις» του 1904, μια εκτενής καταγραφή του προφορικού, καθώς και αρχαϊκά και μεσαιωνικά καταγεγραμμένου πλούτου της Ελλάδας, μέσα από τον οποίο αποκαλύπτεται η σύνδεση με το μακρινό παρελθόν μας, αλλά και οι άγνωστες δοξασίες που διέπουν διακριτικά το παρόν μας. Μέσα από προφορικές αφηγήσεις ιστοριών, παρουσιάσεις εθίμων και παραδόσεων και την εξήγησή τους, θα εξερευνήσουμε το ελληνικό φαντασιακό, από τη μετουσίωση της μυθολογίας σε λαϊκή δοξασία, μέχρι την γέννηση των δεισιδαιμονιών που βρίσκονται παντού γύρω μας αθέατες, ή μεταμφιεσμένες σε οικογενειακές συνήθειες.  

 

Πέμπτη 29 Ιουνίου: +  πληροφορία +

1.      Μικρός περίπατος: Μικρός περίπατος στη γειτονιά, λήψη φωτογραφιών με τα τάμπλετ του Μουσείου. Στην υπόλοιπη ώρα, δουλεύουμε την εφημερίδα μας, κάνουμε επιμέλεια της ύλης, διαλέγουμε κείμενα, φωτογραφίες, κολλάζ. Μιλάμε για τα παλιά τυπογραφία και το πώς τυπώνονταν οι εφημερίδες .

2.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Μιλάμε για τις άμαξες που αντικαταστάθηκαν από τα νέα ΜΜΜ. Κάποιοι από εμάς γίνονται δημοσιογράφοι ενώ άλλοι αμαξάδες, κάτοικοι του κέντρου, ταξιδιώτες, εργαζόμενοι. Μιλάμε για επαγγέλματα που σβήνουν από την εξέλιξη. Συζητάμε για το πώς ακόμα και σήμερα μπορεί να χάσει κάποιος τη δουλειά του εξ αιτίας της εξέλιξης

3.      Εικαστικό εργαστήρι με τη Ρωξάνη Γιάννου: Ο Η.Σ.Α.Π. και το Μετρό ενώνουν την πόλη. Μαθαίνουμε για το «θηρίο» όπως αποκαλούσαν το πρώτο τραίνο που ερχόταν από Κηφισιά και μαθαίνουμε για το πως φτιάχνονταν τα βαγόνια, πως έμοιαζε το βασιλικό βαγόνι προοριζόμενο για μέλη της βασιλικής  οικογένειας και τις διαφορετικές περιοχές που κάλυπταν τα δρομολόγια. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΙΚΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΑ  ΒΑΓΟΝΙ ΤΡΑΙΝΟΥ ΜΕ ΡΑΓΕΣ ΚΟΛΛΑΖ ΜΕ ΧΑΡΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ ΧΑΡΤΙ. Η δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα

 

Παρασκευή 30 Ιουνίου: + ψυχαγωγία

1.      Δραστηριότητα στο μουσείο: Μικρή θεατρική παράσταση-αυτοσχεδιασμός. Στιγμές μέσα σε λεωφορείο/τραμ/τρένο της εποχής.

2.    Δραστηριότητα στο μουσείο:  Στήνουμε την εφημερίδα και το λεύκωμα Συγκεντρώνουμε το υλικό της εβδομάδας σε ένα μικρό λεύκωμα.

3.      Εικαστικό εργαστήρι με τη Ρωξάνη Γιάννου: Ο Η.Σ.Α.Π. και το Μετρό ενώνουν την πόλη. Μαθαίνουμε για το «θηρίο» όπως αποκαλούσαν το πρώτο τραίνο που ερχόταν από Κηφισιά και μαθαίνουμε για το πως φτιάχνονταν τα βαγόνια, πως έμοιαζε το βασιλικό βαγόνι προοριζόμενο για μέλη της βασιλικής  οικογένειας και τις διαφορετικές περιοχές που κάλυπταν τα δρομολόγια. στήνουμε την έκθεση με όλες μας τις κατασκευές, ζωγραφιές, γραπτά της εβδομάδας.

Pantelis Mitsiou