Προσδιορίζω τη θέση μου στον χάρτη και χαράσσω πορεία

Οι Αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν ένας κατεξοχήν ναυτικός λαός, παράδοση η οποία συνεχίστηκε και αργότερα στο Βυζάντιο, αλλά φθάνει και στις μέρες μας.

Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς η ναυτική κυριαρχία των Ελλήνων επί αιώνες στη Μεσόγειο θάλασσα (και όχι μόνο)  είναι αυτή που επέτρεψε όχι μόνον να ακμάσει, αλλά και να διαδοθεί ο κλασικός Ελληνικός πολιτισμός στο μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Η δημιουργία επίσης του Νεοελληνικού κράτους με την επανάσταση του ‘21, πιστώνεται κατά μεγάλο μέρος στις ναυτικές δυνατότητες και επιτυχίες των Ελλήνων ναυτικών.

Η επικράτηση στη θάλασσα και η συνεπαγόμενη ανάπτυξη του θαλασσίου εμπορίου, προϋποθέτει τη γνώση της ασφαλούς πλοήγησης, που με τη σειρά της προϋποθέτει την ανάπτυξη της Αστρονομίας, της Γεωγραφίας, των Μαθηματικών, αλλά και της τεχνολογίας των ναυτικών οργάνων.

Σημαντικές ιστορικές και επιστημονικές μελέτες πάνω στην ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας των Αρχαίων Ελλήνων, οδηγούν αρχικά στην πρωτοποριακή χρήση του πρώτου (ιστορικά) οργάνου χάραξης πορείας, το οποίο αποτελεί ο γνώμονας, μια ευθύγραμμη ράβδος της οποίας γινόταν καταγραφή και αξιοποίηση της μέτρησης της σκιάς της, το πρώτο σκιαθηρικό εργαλείο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος.  Ο γνώμονας αξιοποιήθηκε κατόπιν και στα ηλιακά ωρολόγια, αποτελώντας βασικό τμήμα τους.

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές:

α) Παρατηρούν προσεκτικά το έκθεμα του μουσείου, στο οποίο απεικονίζεται ένας τύπος Αρχαίου Ελληνικού ρολογιού, καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους και αναπτύσσουν σχετικό διάλογο.

β) Ανακαλύπτουν την πρωτοποριακή χρήση και αξιοποίηση του γνώμονα και της σκιάς του από τους Αρχαίους Έλληνες, ως μέσου προσδιορισμού του γεωγραφικού πλάτους ενός τόπου.

γ)   Γνωρίζουν για το ταξίδι του Πυθέα Μασσαλιώτη, ο οποίος το 300 π.Χ. έφθασε στη σημερινή Αγγλία με τη χρήση του γνώμονα.

δ) Γνωρίζουν και ανακαλύπτουν τη χρήση του γνώμονα και της σκιάς του στην κατασκευή των ηλιακών ρολογιών. Παράλληλα πάνω σε ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο μοντέλο ηλιακού ρολογιού ανακαλύπτουν τη γεωμετρία της χάραξης των θέσεων των ωρών στην ωρολογόπλακα.

ε) Μαθαίνουν πώς μπορούν να βρουν το στίγμα ενός τόπου, πώς να βρίσκουν την πραγματική απόσταση μεταξύ δύο τόπων (χρήση κλίμακας), πώς να χαράσσουν μια υποτιθέμενη πορεία πάνω σε ναυτικό χάρτη χρησιμοποιώντας μαγνητική πυξίδα, χάρακα (διπαράλληλο) και κουμπάσο (διαβήτη).

στ) Γνωρίζουν πώς να βρίσκουν στίγμα και να χαράσσουν πορεία αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα (GPS). 


Εννοιολογικοί στόχοι Τάξεων Δημοτικού Σχολείου

Α' Δημοτικού Φως και σκιά, ευθύγραμμο τμήμα, μέτρηση μήκους, μέτρηση γωνίας, κύκλος, χρόνος, επικοινωνία, πολιτισμική ευαισθητοποίηση.

Β'  Δημοτικού Φως και σκιά, ευθύγραμμο τμήμα, μέτρηση μήκους, μέτρηση γωνίας, κύκλος, χρόνος, σφαίρα, καταγραφή και περιγραφή δεδομένων συμμεταβολής, επικοινωνία, πολιτισμική ευαισθητοποίηση.

Γ΄  Δημοτικού Φως και σκιά, ευθύγραμμο τμήμα, μέτρηση μήκους, μέτρηση γωνίας, κύκλος, χρόνος, σφαίρα, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, καταγραφή και περιγραφή δεδομένων συμμεταβολής, επικοινωνία, πολιτισμική ευαισθητοποίηση.

Δ΄   Δημοτικού Φως και σκιά, ευθύγραμμο τμήμα, μέτρηση μήκους, μέτρηση γωνίας, κύκλος, χρόνος, σφαίρα, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, καταγραφή και περιγραφή δεδομένων συμμεταβολής, επικοινωνία, πολιτισμική ευαισθητοποίηση.

Ε΄   Δημοτικού Φως και σκιά, ευθύγραμμο τμήμα, μέτρηση μήκους, μέτρηση γωνίας, κύκλος, χρόνος, σφαίρα, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, καταγραφή και περιγραφή δεδομένων συμμεταβολής, έννοια της κλίμακας, στοιχειώδεις αστρονομικές έννοιες, επικοινωνία, πολιτισμική ευαισθητοποίηση.

Στ΄ Δημοτικού Φως και σκιά, ευθύγραμμο τμήμα, μέτρηση μήκους, μέτρηση γωνίας, κύκλος, χρόνος, σφαίρα, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, καταγραφή και περιγραφή δεδομένων συμμεταβολής, έννοια της κλίμακας, στοιχειώδεις αστρονομικές έννοιες, συσχέτιση γεωγραφικών γωνιών, επικοινωνία, πολιτισμική ευαισθητοποίηση.


Εννοιολογικοί στόχοι Τάξεων Γυμνασίου

Α’   Γυμνασίου Φως και σκιά, στοιχεία κύκλου και σφαίρας, μέτρηση χρόνου, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, καταγραφή και περιγραφή δεδομένων συμμεταβολής, κλίμακα και χάρτες, στοιχειώδεις γνώσεις Αστρονομίας, πολιτισμική ευαισθητοποίηση.

Β’  Γυμνασίου Φως και σκιά, στοιχεία κύκλου και σφαίρας, μέτρηση χρόνου, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, καταγραφή και περιγραφή δεδομένων συμμεταβολής, κλίμακα και χάρτες, στοιχειώδεις γνώσεις Αστρονομίας, στοιχειώδης Τριγωνομετρία, πολιτισμική ευαισθητοποίηση.

Γ’   Γυμνασίου Φως και σκιά, στοιχεία κύκλου και σφαίρας, μέτρηση χρόνου, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, καταγραφή και περιγραφή δεδομένων συμμεταβολής, κλίμακα και χάρτες, στοιχειώδεις γνώσεις Αστρονομίας, στοιχειώδης Τριγωνομετρία, ισότητα γωνιών με πλευρές κάθετες, πολιτισμική ευαισθητοποίηση.


Εννοιολογικοί στόχοι Τάξεων Λυκείου

Όλες οι τάξεις Φως και σκιά, γεωμετρία κύκλου και σφαίρας, μέτρηση χρόνου, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, κλίμακα και χάρτες, στοιχειώδεις γνώσεις Αστρονομίας, στοιχειώδης Τριγωνομετρία, ισότητα γωνιών με πλευρές κάθετες, πολιτισμική ευαισθητοποίηση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περίοδος Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Σεπτέμβριος 2022-Ιούνιος 2023

Ημέρες: Δευτέρα-Παρασκευή
Ώρες: 9:30-11:00 & 11:15-12:45*

* Για επισκέψεις σχολικών ομάδων σε άλλες ημέρες-ώρες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Τόπος διεξαγωγής:
Ηρακλειδών 16, Θησείο

Κόστος: 5 € ανά μαθητή

Ελάχιστος αριθμός, 20 μαθητές ανά τμήμα.

Απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση.

Πληροφορίες - Κρατήσεις*

Τ: 210 34 61 981

Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00

Ε: office@herakleidon.org 

* Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, το σχολείο θα λάβει επιβεβαιωτική απάντηση από το μουσείο.

Pantelis Mitsiou