Τέχνη και Μαθηματικά - Επιστήμη και Τεχνολογία

Κατάλογος θεματικών ενοτήτων:

  1. Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

  2. Κατασκευάζω και ανακαλύπτω τα μυστικά ενός αρχαίου Ελληνικού θεάτρου.

  3. Κατασκευάζω και ανακαλύπτω τα μυστικά ενός αρχαίου Ελληνικού Ναού.

  4. Κατασκευάζω και ανακαλύπτω τα μυστικά ενός αρχαίου Ελληνικού ικριώματος.

  5. Προσδιορίζω τη θέση μου στον χάρτη και χαράσσω πορεία.

  6. Ανακαλύπτω τα μυστικά της αρχαίας Κυκλαδικής αρχιτεκτονικής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέχνη και Μαθηματικά - Επιστήμη και Τενολογία» είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική πρόταση η οποία εντάσσεται στo πλαίσιo και τη γενικότερη αντίληψη της διεθνούς εκπαιδευτικής πρακτικής, γνωστής με το ακρωνύμιο STEM&ART, όπου έννοιες από: την Επιστήμη (Science), την Τεχνολογία (Technology), τη Μηχανική (Engineering), τα Μαθηματικά (Mathematics) και την Τέχνη (Art), λειτουργώντας συνδυαστικά μεταξύ τους, δημιουργούν τη δυνατότητα ανάπτυξης διδακτικών προσεγγίσεων, οι οποίες διέπονται από διαθεματικότητα, διεπιστημονικότητα και κυρίως από την αντίληψη της Έρευνας.  

Σκοπός του Νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και Σύγχρονες Ψηφιακές Εφαρμογές», η οποία στηρίζεται στα εκθέματα της έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Εύρηκα» του Μουσείου Ηρακλειδών, είναι να αναδειχθούν:

  • Η διαχρονικότητα της Τεχνολογίας ως επιλογή των ανθρώπων να κάνουν ευκολότερη και ασφαλέστερη τη ζωή τους.

  • Ο ρόλος της Τεχνολογίας ως ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση των διάφορων πολιτισμών.

  • Η άμεση σχέση της Τεχνολογίας με την Επιστήμη, την Τέχνη και τα Μαθηματικά.

  • Η σχέση της Μηχανικής τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων με την τεχνολογία των σύγχρονων Ψηφιακών συστημάτων και Εφαρμογών.

  • Οι δυνατότητες τις οποίες μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία να δημιουργήσουμε ελκυστικότερα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

  • Μέθοδοι διδακτικών προσεγγίσεων οι οποίες μπορούν να σχεδιασθούν με βάση την Τεχνολογία.

  • Η σχέση της Τεχνολογίας τόσο με το Σώμα μας όσο και με το Πνεύμα μας, αποδίδοντας σε αυτήν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της επέκτασης της Ανθρώπινης Βιωματικότητας.

  • Το ότι οι Άνθρωποι δημιούργησαν και θα δημιουργούν την οποιαδήποτε μορφή Τεχνολογίας. Επομένως, πριν από κάθε Τεχνολογία, βρίσκεται η Ανθρώπινη υπόσταση.

 Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι τα παιδιά μέσα από την ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας να:

  • Έρθουν σε επαφή με την πρώιμη, αρχέγονη, αλλά θεμελιακή σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων.

  • Βιώσουν τη χαρά της ανακάλυψης των διαδοχικών ιστορικών σταδίων της ανθρώπινης σκέψης, έμπνευσης και δημιουργίας.

  • Κατανοήσουν την αναγκαιότητα της θεωρίας στην οποία οφείλει να θεμελιώνεται οτιδήποτε εμπειρικό, προκειμένου να έχει καθολική ισχύ, κάτι που ιστορικά πιστώνεται στον Αρχαίο Ελληνικό στοχασμό και πολιτισμό.

  • Αξιοποιήσουν την ψηφιακή τεχνολογία προσδιορισμού θέσης (GPS) ώστε να αναζητήσουν τις περιοχές και τα σημεία όπου βρίσκονται οι προς συζήτηση αρχαίοι Ελληνικοί: ναοί, οικισμοί, θέατρα, υδραγωγεία κ.λπ.

  • Πραγματοποιήσουν τη μελέτη και έρευνά τους, πάνω σε αντίγραφα εκτυπωμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, ενώ παράλληλα να γνωρίσουν κάποιες θεμελιώδεις λειτουργίες ενός 3D Printer.

  • Ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διερευνήσουν την τρισδιάστατη αρχιτεκτονική δομή ενός Αρχαίου Ελληνικού ναού και θεάτρου μέσω της τρισδιάστατης ψηφιακής μοντελοποίησής τους (3D Modeling), και ειδικότερα μέσα από τη δυνατότητα της εμβύθισης (immersion).

  • Γνωρίσουν ένα απλό πρόγραμμα τρισδιάστατου ψηφιακού σχεδιασμού, καθώς και τα βασικά γεωμετρικά στερεά με τα οποία πραγματοποιούνται οι πολύπλοκες τρισδιάστατες κατασκευές.

  • Προσεγγίσουν με βάση το προς έρευνα επιλεγμένο έκθεμα του Μουσείου, θεμελιώδεις Μαθηματικές έννοιες όπως: παραλληλία, καθετότητα, ασυμβατότητα, συμμετρία, λόγους, αναλογίες, γεωμετρικά σχήματα επίπεδα και τρισδιάστατα, συστήματα αναφοράς δυο και τριών διαστάσεων και άλλες.

Το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο και σχεδιασμένο, ώστε ηλικιακά κλιμακούμενο, να απευθύνεται σε όλες τις τάξεις, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Επιστημονικός σχεδιασμός :

Άρης Μαυρομμάτης, Μαθηματικός- Θεωρητικός Τέχνης Phd, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Καλών Τεχνών-Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Απόστολος Παπανικολάου, Μαθηματικός Msc, Καθηγητής Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, Ερευνητής της Διδακτικής των Μαθηματικών.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περίοδος Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Σεπτέμβριος 2023-Ιούνιος 2024

Ημέρες: Δευτέρα-Παρασκευή
Ώρες: 9:30-11:00 & 11:15-12:45*

* Για επισκέψεις σχολικών ομάδων σε άλλες ημέρες-ώρες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Τόπος διεξαγωγής:
Ηρακλειδών 16, Θησείο

Κόστος: 5 € ανά μαθητή

Ελάχιστος αριθμός, 20 μαθητές ανά τμήμα.

Απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση.

Πληροφορίες - Κρατήσεις*

Τ: 210 34 61 981

Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00

Ε: epapagianni@herakleidon.org 

* Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, το σχολείο θα λάβει επιβεβαιωτική απάντηση από το μουσείο.

Pantelis Mitsiou